U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Deel deze pagina:

Geen laagvliegroutes over Ede.

Lelystad Airport pas open na de herindeling van het luchtruim.

Landelijke actiedag

Op zaterdag 23 juni is er een actiedag tegen de ongebreidelde uitbreiding van luchtvaart. De groei waardoor we straks met laagvliegend verkeer opgescheept dreigen te zitten als Lelystad Airport opengaat. Vanuit Ede willen we graag met een groep naar Zwolle om onze boosheid zichtbaar te maken en een protest te laten horen. Hoe meer mensen mee protesteren, des te duidelijker het signaal is! Ga je mee?

Wat willen we?

De groei van de luchtvaart moet stoppen. Ten opzichte van het klimaat en degenen die overlast (gaan) ondervinden kunnen we niet langer stil zijn en toestaan dat Schiphol als een rupsje-nooit-genoeg maar blijft groeien. Door die groei raakt de capaciteit van ons luchtruim meer dan vol en worden er laagvliegroutes bedacht als oplossing. Wij roepen de overheid op in te grijpen en te investeren in alternatieven. Stop de oneerlijke concurrentiepositie van de luchtvaart t.o.v. de trein en bus.

Op de site stopluchtvaartgroei staat meer informatie over deze landelijk georganiseerde actie 

Wat doen we?

Op 23 juni gaan we in zes steden rondom de luchthavens tegelijk de straat op om te laten zien dat we verbonden zijn en dat de groeiende luchtvaart een nationaal probleem is. We willen vanuit Ede gezamenlijk met de bus naar Zwolle gaan om daar deze actie kracht bij te zetten. 

We vertrekken om 11:00 uur van station Ede-Wageningen (zuidzijde). Dat is gelijk ook symbolisch, omdat we graag samen met bewoners van Wageningen en Renkum gaan.

De manifestatie zal om 13:00 uur beginnen in het Park “De Wezenlanden” in Zwolle. Er is (en wordt) gestreefd naar om een gebalanceerd sprekersprogramma met politici van links en rechts en zowel bewoners als milieuorganisaties. De sprekers die tot nu toe bekend zijn: 
  • Jan Terlouw (oud-politicus/schrijver),
  • Leon Adegeest (HoogOverijssel),
  • Suzanne Kröger (Lid Tweede Kamer voor Groenlinks),
  • Anna Schoemakers (Directeur Greenpeace).

Nieuwe gegevens zullen bekend gemaakt worden op de site van de manifestatie in Zwolle

In het park 'De Wezenlanden' zal ook een zogenoemde human banner uitgevoerd worden: een rood sein, het stopteken voor de luchtvaartgroei! In zes steden wordt dit teken vanuit de hoogte tegelijkertijd gegeven. Het moet van bovenaf gefotografeerd (of gefilmd) worden. Iedereen die deel wil uitmaken van de banner wordt gevraagd rode kleding aan te trekken.

Na de human banner volgt een korte mars naar het oude stadhuis in de Sassenstraat van Zwolle. Om ca. 16:00 uur wordt daar de manifestatie afgesloten. 

Ga mee met de bus

Door een spontane sponsoractie is het mogelijk om voor 50 personen gratis vervoer aan te bieden. We zijn daar enorm blij mee.

De bus vertrekt op zaterdag 23 juni om 11:00 uur bij station Ede-Wageningen (zuidzijde). We gaan dan rechtstreeks naar Park De Wezenlanden in Zwolle. De bus vertrekt weer om 16:00 uur uit Zwolle (de exacte locatie van vertrek wordt tijdens de heenreis doorgegeven in de bus).

Je kunt je opgeven via onderstaand formulier. Vol is vol, dus wees er snel bij. Het telefoonnummer is niet verplicht, maar wel handig als op het laatste moment nog contact gezocht moet worden.

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.