U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Deel deze pagina:

Geen laagvliegroutes over Ede.

Lelystad Airport pas open na de herindeling van het luchtruim.

Landelijke actiedag

Op zaterdag 23 juni was er een actiedag tegen de ongebreidelde uitbreiding van luchtvaart. De groei waardoor we straks met laagvliegend verkeer opgescheept dreigen te zitten als Lelystad Airport opengaat. Vanuit Ede wilden we graag met een groep naar Zwolle om onze boosheid zichtbaar te maken en een protest te laten horen. Daarom ging er een bus van Ede naar Zwolle.

Wat wilden we met deze actie laten zien?

De groei van de luchtvaart moet stoppen. Ten opzichte van het klimaat en degenen die overlast (gaan) ondervinden kunnen we niet langer stil zijn en toestaan dat Schiphol als een rupsje-nooit-genoeg maar blijft groeien. Door die groei raakt de capaciteit van ons luchtruim meer dan vol en worden er laagvliegroutes bedacht als oplossing. Wij roepen de overheid op in te grijpen en te investeren in alternatieven. Stop de oneerlijke concurrentiepositie van de luchtvaart t.o.v. de trein en bus.

Op de site stopluchtvaartgroei staat meer informatie over deze landelijk georganiseerde actie 

Wat deden we?

Op 23 juni gingen vele mensen in zes steden rondom de luchthavens tegelijk de straat op om te laten zien dat ze onderling verbonden zijn en dat de groeiende luchtvaart een nationaal probleem is. Vanuit Ede gingen we met de bus naar het landelijk protest in het Park "De Wezenlanden" in Zwolle. Er was een gebalanceerd sprekersprogramma met politici van links en rechts en zowel bewoners als milieuorganisaties. De sprekers waren: 

  • Jan Terlouw (oud-politicus/schrijver),
  • Leon Adegeest (HoogOverijssel),
  • Suzanne Kröger (Lid Tweede Kamer voor Groenlinks),
  • Anna Schoemakers (Directeur Greenpeace).

 

In het park "De Wezenlanden" is ook een zogenoemde human banner uitgevoerd: een rood sein, het stopteken voor de luchtvaartgroei! In zes steden werd dit teken - vanuit de hoogte zichtbaar - tegelijkertijd gegeven. Vandaar dat edereen die deel uitmaakte van de banners rode kleding aan had. Na de human banner volgde een korte mars naar het oude stadhuis in de Sassenstraat van Zwolle. Om ca. 16:00 uur werd daar de manifestatie afgesloten. 

De Edese bus

Door een spontane sponsoractie was het mogelijk om voor 50 personen gratis vervoer aan te bieden. We waren daar enorm blij mee. De bus uit Ede is ook bij Epe langsgegaan om daar nog een aantal "medestrijders" op te pikken.

Hieronder een eigen foto-impressie van onze aanwezigheid in Zwolle.